Gyűrűfű

Gyűrűfű különlegessége, hogy őkofalu. Itt kiemelt jelentőségű a természet védelme, az ökologikus építkezés és a biogazdálkodás. Egy pici telepelülés, mindössze tízenkét család lakja, zsákutcafalu. Elég eldugott ahhoz, hogy az itt lakók zavartalanul élvezhessék a hegyvidék romantikáját, ám mégsem egy elszigetelt majorság. A legközelebbi szomszéd 500 méterre van.

Gyűrűfűn a telkek az ősi, szeres elrendezés szerint lettek kialakítva, így mindenkinek megfelelő tágas tér áll rendelkezésére. Elég távol vannak a szomszédok ahhoz, hogy ne zavarják egymás nyugalmát, ám elég közel ahhoz, hogy egy-egy jó beszélgetésre, egymás segítésére összejöhessenek. A civilizáció ártalmait kizárják ebből a kis paradicsomból: a településrendezési terv biztosítja, hogy csak környezetbarát házak épülhessenek, és az egész falu a természettel való összhang szellemében létesült és éli mindennapjait. Az itt élők kívánsága alapján nincs közvilágítás, így a csillagos ég olyan kápráztató látványában gyönyörködhetnek az itt élők, amilyen egyetlen faluban, városban sem tapasztalható. Ez a falu Európa egyetlen „Csillagos Égbolt Rezervátum”-ának területén található, s mivel nincs közvilágítás, így a legcsillagosabb egű település. Az éjszaka lágy hangja ellazítanak bárkit, aki a rohanó életből ide érkezik pihenni, kikapcsolódni, vagy itt élni a mindennapokat. Az ökofalu szépségét tovább fokozza az, hogy itt minden vezeték a föld alatt megy. A villamos áramot az E-ON biztosítja, minden egyéb közmű egyedi. Telefon és internet hozzáférés lehetővé teszi a kapcsolattartást a nagyvilággal.

A legközelebbi település Dinnyeberki, innen 3 km-es makadámút vezet az ökofaluba. A gyors közlekedést ez gátolja, de az itt élők éppen ezt szeretnék: hátrébb húzódni egy kicsit a civilizációtól, lelassulni, mire hazaérnek távolabbi munkájukból, utazásukból.

Az ökofalut körülvevő 300 hektáros területen csak biogazdálkodás folytatható, természetvédelmi terület.

 

 

Kapcsolat:

szutra@annan.hu

36 73 378 595

UA-23015721-1